Läkare vred tvåårings brutna arm – kritiseras av IVO

Uppdaterad
Publicerad
Ett tvåårig flicka i Umeå ramlade på förskolan och fick åka till akuten. På sjukhuset misstänkte man att flickans armbåge var ut led. Läkarna försökte vrida tillbaka den tre gånger – trots flickans smärtor.
– Ingen vuxen person som kan tala för sig själv skulle accepterat denna behandling utan skulle ha krävt någon form av smärtlindring, skriver flickans mamma i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i början på februari i år som en tvåårig flicka föll från en trapp på förskolan och fördes till akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus. Läkarna misstänkte att flickans armbågsben hamnar ur led och detta skulle åtgärdas snabbt med en tillbakavridning.

Men läkarna lyckades inte och försökte ännu en gång. Flickans mamma som anmält händelsen till IVO uppger i anmälan att hennes dotter grät och skrek under tiden läkarna försökte vrida tillbaka armen.

Efter två försök gav man lugnande till flickan och försökte igen – men misslyckades även denna gång. När man ville försöka en fjärde gång protesterade flickans mamma och krävde röntgen. Röntgen visade att flickans arm var bruten på två ställen.

– Om man vet att ett fall har skett, bör man väl röntga innan man med kraft försöker vrida någon kroppsdel ”tillbaka”? Jag anser att detta är inget annat än ett övergrepp mot mitt barn, skriver mamman i anmälan till IVO.

IVO: Barnet har utsatts för onödigt lidande

IVO riktar nu kritik mot Västerbottens läns landsting eftersom man anser att barnet har utsatts för onödigt lidande. IVO skriver i sitt beslut att det finns brister i vården och att ett fall i en trappa borde lett till röntgen tidigare än vad som skedde.

Erik Nordhall som är biträdande verksamhetschef för akutsjukvården vill inte uttala sig om händelsen och hänvisar till patientsekretessen.

– Vi har handlagt det här ärendet som vi handlagt andra ärenden och vi har utrett det enligt en fast rutin. Där ingår det att vi utreder och ser om vi kan identifiera om vi kan förändra något eller utveckla, säger Erik Nordhall.

”Vi har utrett ärendet”

Erik Nordhall vill inte kommentera den utredning som har gjorts eller vad man kommit fram till.

– Vi får lära oss av vad som står i IVO:s beslut och vi har utrett ärendet. Eventuella problem kommer att följas upp i en handlingsplan, säger Erik Nordhall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer