Arkivbild. Foto: TT

Svenska läkarstudenter kan få göra AT i Finland

Publicerad

Vasa och Umeå för diskussioner om att låta svenska läkarstudenter göra sin AT-tjänst i Finland.

Samarbetet är tänkt att underlätta både läkarbristen i Finland och väntetiden för de studerande i Sverige.

Sedan jul förs diskussioner mellan Vasa och Umeå om ett eventuellt samarbete där svenska läkarstudenter kan göra sin allmäntjänstgöring, AT-tjänst, i Finland, skriver YLE.

Förslaget ska hjälpa att korta ned väntetiderna för de svenska studenterna, som i vissa fall kan sträcka sig upp till ett år.

– Så olika är det inte i Vasa kontra något länssjukhus i Sverige. Jag hoppas man ska kunna klargöra ifall man behöver göra några eventuella justeringar i Vasa för att kunna ta emot de här platserna, säger Nicklas Sandström, oppositionslandstingsråd (M) i Västerbotten, till YLE.

”Skulle hjälpa upp läkarbristen”

I Vasa är man positiva till förslaget och menar att det skulle kunna underlätta för deras personal.

– Om det går att genomföra lär det hjälpa dem på svenska sidan som har svårt att få sin AT gjord. De som inte ryms där skulle kunna rymmas hos oss. Och andra sidan har vi ständigt en viss läkarbrist, så det här skulle hjälpa upp det i Österbotten, säger Hans Frantz (SFP), Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Socialstyrelsen positiv

Men det är inte bara kommunerna som ska komma överens utan socialstyrelsen måste också konsulteras. Och efter en första kontakt verkar det se ljust ut.

– Ur det mejl vi har fått från socialstyrelsen har vi gjort den tolkningen att de inte alls är emot det här utan det är snarare en fråga om detaljer som återstår, säger Hans Frantz.

Fakta: Allmäntjänstgöring

Allmäntjänstgöring, AT, efter läkarexamen är ett krav för att kunna få läkarlegitimation och för att få göra specialiseringstjänstgöring, ST.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.