Swetlana Heger-Davis, rektor på Konsthögskolan vid Umeå universitet. Foto: SVT/Umeå universitet

Lämnar konsthögskolan för chefsjobb i Zürich

Publicerad

Heger-Davis har sedan 2012 varit stationerad på konsthögskolan i Umeå. 2016 blev hon skolans rektor men nu lämnar hon alltså sitt uppdrag för ett nytt chefsjobb i Schweiz.

– Jag kommer att sakna den professionella omgivningen vid Umeå universitet, det högt profilerade utställningsprogrammet vid Bildmuseet. Jag tar med mig erfarenheten att undervisa och leda en konstskola med begåvade och hårt arbetande studenter och medarbetare som har varit ett fantastiskt stöd för den skolans nya samtidskonstnärliga och internationella vision, säger hon i ett pressmeddelande.

Swetlana Heger-Davis tillträder sitt nya uppdrag redan den 1 september och Umeå universitet inleder nu sin rekrytering av både rektor och professor till Konsthögskolan.

Konfliktfylld tid som rektor

Under sin tid som rektor på skolan uppstod en konflikt mellan lärarna och Heger-Davis vilket ledde till att facket fick kontaktas för att medla i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.