Foto: Simon Rehnström/ TT

Lån av e-böcker försämrar bibliotekens ekonomi

Publicerad

Att låna elektroniska böcker på biblioteken är gratis för låntagarna, men det är en stor ekonomisk börda för landets bibliotek. Efter ett författarbesök av Jan Guillou där många ville låna hans senaste bok, försvann hela månadsbudgeten för Umeåregionens utlåning av e-böcker.

E-boksutlåning står för knappt 3 procent av utlåningarna på Sveriges folkbibliotek, men kostar betydligt mer. Bibliotekens kostnad för e-lånen varierar, från 20 kronor per utlåning till 89 kronor nya, populära böcker.

– Av budgeten kostar e-boken det dubbla jämfört med utlånet, säger Ingegerd Frankki, bibliotekschef i Umeå kommun. 

På de flesta bibliotek i landet är utlåningen reglerad. Biblioteken i Umeåregionen har exempelvis en gräns på en e-bok per vecka, och erbjuder bara billigare titlar.  

Budgeten gick åt efter Guillous besök

När Jan Guillou var på författarbesök på Umeå stadsbibliotek var dock de elektroniska lånen fria. Många besökare ville låna hans senaste e-bok, och hela månadens budget gick åt på samma kväll. Efter det blev det lånestopp för e-böcker i över tre veckor. I dag är utlåningen alltså mer begränsad.   

Hör Ingegerd Frankki berätta mer om hur utlåningen har förändrats i klippet ovan. Se hela inslaget av ”Sverige!” på lördag 5 oktober i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.