Foto: TT

Lilla orten toppar lista över stressjukskrivna

En kommun i Västerbotten är mest drabbad i hela landet när det kommer till sjukskrivningar på grund av stress. Det är Sorsele kommun som har flest antal stressrelaterade sjukskrivningar i hela landet, visar statistik av Dagens Nyheter.

Bland Västerbottens läns kommuner utmärkte sig bland annat Bjurholm som var kommunen på fjärde sista plats när det kom till högst antal sjukskrivningar orsakade av sjukdomsfall med psykiatrisk diagnos. Det skriver DN i sin granskning om stressrelaterade sjukskrivningar.

Fortsatt på den positiva fronten ligger Nordmalings kommun som åttonde kommun som har minst antal sjuka på grund av stress.

Sorsele har högt siffra i landet

Men i Sorsele kommun har 18,9 personer per 1000 invånare registrerats för sjukfall med anpassningsstörningar eller reaktion på svår stress.

Orsaken bakom skillnaderna i kommunernas stressrelaterade sjukskrivningsantal är inte klarlagd.

– Tyvärr har många husläkare mer kompetens på somatiska besvär, men det är ångest och depressioner som är stora folksjukdomar nu. Frågan är hur den här statistiken över landets kommuner skulle se ut om patienterna i högre grad möttes av en bred kompetens inom psykisk hälsa, säger Kersti Ejeby, verksamhetschef för Gustavsbergs vårdcentral, till tidningen.

Högpresterande personer vanlig grupp

Enligt granskningen är personerna som finns bakom sjuktalen i hög grad kvinnor och män i åldrarna 30-45 år.

– Generellt handlar det om kvinnor mitt i livet. Vårdcentralen bekräftar också att det ofta rör sig om högpresterande personer, säger Lena Hedin, folkhälsoutvecklare i Region Jönköpings län, till DN.

Ödeshögs kommun ligger längst ner på listan med bara 3,4 personer per 1000 invånare med samma sjukskrivningsorsak.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer