Landstinget döms till skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten döms av Umeå tingsrätt att betala skadestånd till den patient vars integritet kränkts när besök vid vårdavdelningar blivit kända för banken i samband med kortbetalning. Och nu kan det bli aktuellt med fler stämningar runt om i Sverige.

Det var en Skellefteåbo som redan för många år sedan reagerade över att uppgifter om alla hans besök vid psykiatriska kliniken läckt från landstinget och vidare till banken i samband med kortbetalningarna, trots att det strider mot personuppgiftslagen (PUL).

Han blev också orolig för att det till exempel skulle kunna påverka lånevillkoren hos banken.

Döms av tingsrätten

Landstinget har bedömt skadan som obetydlig i juridisk mening men döms nu alltså av tingsrätten att betala skadestånd.

– Ja det är de som har fattat beslut och då ger vi den ersättningen som beslutet säger och det är tiotusen kronor, konstaterar Ann-Christin Sundberg som tillfälligt arbetar som landstingsdirektör när Anders Sylvan är bortrest.

Centrum för rättvisa som drivit målet för Skellefteåbons räkning, tycker att domen är bra.

– Men sättet den kom till på är dåligt. Landstinget köper sig ur den här situationen istället för att ta ansvar när man har brutit mot lagen och kränkt den här personens integritet, säger talespersonen Alexandra Gillström och förklarar:

–Istället för att be om ursäkt, säga att det man gjort är fel, eller i vart fall välkomna en domstolsprövning, så säger man helt enkelt att: vi betalar beloppet men vi erkänner inte att vi gjort något fel, menar hon.

”Vi har rättat till problemet”

Landstinget beklagar visserligen att den enskilde upplever sig kränkt men någon huvudförhandling för att klargöra ansvaret i en rättslig process blev det alltså aldrig.

– Det var väl så innan att vi inte ens hade funderat över det här utan det blev tydligt när den här personen hörde av sig, och det är många andra landsting i Sverige som har gjort samma sak. Alltså de här uppgifterna har kommit fram när man har betalat och nu är det inte så längre, vi har rättat till problemet, menar Ann-Christin Sundberg.

Men det kan ändå bli fler fall runt om i landet. Många har laddat ner den lathund som berättar hur drabbade kan söka ersättning från sitt landsting utifrån hur systemet tidigare hanterat kortbetalningarna, och flera har hört av sig med frågor till Centrum för rättvisa.

– Nu får vi helt enkelt se vad som händer och hur många som går vidare, säger Alexandra Gillström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.