Delar av Skellefteå lasarett måste rivas innan de kan ersättas med nya byggnader. Foto: SVT

Landstinget river för att bygga nytt

Publicerad

Landstinget i Västerbotten ska investera en miljard kronor i Skellefteå lasarett de kommande åren. Men innan man kan bygga nytt, måste gamla hus jämnas med marken.

– De gamla sjukhusbyggnaderna klarar inte dagens krav från sjukvården. Därför måste de gamla husen ersättas med nya byggnader för operation och vård. Utveckling har skett över tid, och jag anser att det har rivits för lite, säger landstingets fastighetschef Ulf Widmark.

Flexibla operations- och vårdavdelningar

Men det är svårt att riva och bygga samtidigt som sjuka människor ska behandlas och vårdas dygnet runt. I Umeå sker just nu en omfattande om- och utbyggnad av sjukhuset parallellt med den sjukvårdande verksamheten. I Skellefteå väntar snart en liknande logistisk utmaning.

– Vi kommer att förtäta sjukhusområdet. Psykiatrin flyttar närmare den somatiska vården. Det nya sjukhuset ska innehålla flexibla operations- och vårdavdelningar, säger Ulf Widmark.

Garanterar en trygg plats att föda på

Arbetet tar tid. Beslutet om den stora förvandlingen av sjukhusområdet togs av landstingets politiker för ett år sedan. Rivningen av de äldsta husen kan börja först om ett år. Under tiden måste evakueringen planeras i detalj, exempelvis var förlossning och ögonkliniken ska ta vägen under tiden det rivs och byggs.

Var kommer blivande mammor att kunna föda sina barn under tiden?

– Det vet vi inte idag. Men jag kan garantera att de blivande mammorna kommer att ha en trygg plats att föda sina barn på, säger Ulf Widmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer