”Det är ganska ofta så att kvinnor skattar sämre än män”, säger Maria Falck, chef för folkhälsoenheten i regionen. Foto: Audun Braastad, TT.

Västerbottens kvinnor mår sämst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Männen i Västerbotten uppger att de mår bland de bästa i landet. Samtidigt är den självskattade hälsan bland kvinnor lägst i Sverige.

Uppgifterna kommer från rapporten öppna jämförelser från SKL och Folkhälsomyndigheten där en mängd hälsofaktorer jämförs mellan regionerna och där just den självskattade hälsan är en faktor som undersökts. Målgruppen som varit med i undersökningen är 16 till 84 år.

Att kvinnorna i Västerbotten uppger att de har sämst självskattad hälsa kan man på Region Västerbotten inte svara på i dagsläget.

– Det är ganska ofta så att kvinnor skattar sämre än män. samtidigt dör männen före. Vi vet inte vad det beror på och det är väldigt tråkigt att vi ligger sämst. Vi måste också fundera på varför våra män skattar näst bäst i landet, säger Maria Falck chef för folkhälsoenheten i regionen.

Samtidigt berättar hon att det skiljer sig ganska lite mellan sämsta värdet och bästa 65 procent kontra 73 procent som är det bästa.

Ska grotta ner sig på kommunnivå

På frågan om vad som kan förbättras så säger Falck att hur man skattar sin hälsa inte enbart kan kopplas till vården utan till flera olika faktorer i samhället.

– Nu har vi bara sett en snapshot av detta men sen kan vi gå in på kommunnivå. Om man tittar på vårt län så har vi ändå bra livsvillkor, levnadsförhållande och levnadsvanorna och vi mår bra. Det är inte enbart vården utan vad har vi för samhälle som gör att kvinnor tänker så här och det blir något som man måste titta på tillsammans, både vi i regionen och andra aktörer.

Det som väntar härnäst för regionen är att grotta ner sig på kommunnivå.

– Vi vet att det skiljer sig i levnadsförhållanden och vi kommer åka ut i länet och presentera i kommunerna. Sen är det meningen att beslutsfattarna ska ta vara på underlaget med diskussioner och åtgärder att det måste göras för vi vet att folkhälsan påverkar samhällets utveckling.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje på flera språk

Tel: 0200-77 88 20. Måndag till fredag kl 15-18.

Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.

Telefon: 0771-22 00 60

Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 06:00-24:00

Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.