SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med några av de Västerbottningar som finns med i Paradisläckan. Foto: TT/SVT Design

Länsbor utpekade i Paradisläckan: ”Inte skatteplanering”

Publicerad

Åtta Västerbottningar finns med i den så kallade Paradisläckan och har eller har haft bolagsengagemang på medelhavsön Malta. SVT Västerbotten har varit i kontakt med flera av dem – de menar att det inte handlar om att undgå att betala skatt.

Samtliga länsbor som förekommer i Paradisläckan är skrivna i Sverige och betalar skatt här. Förra året hade de en taxerad inkomst på cirka 200.000 till 1,5 miljoner kronor.

Några av dem har eller har haft koppling till spelbolag på Malta, andra äger turistföretag eller aktier i holdingbolag. Två personer som SVT Nyheter pratat med har tidigare varit aktieägare i ett bolag, men säger att de sålt aktierna för flera år sedan.

Paradisläckan

– Jag fick en slant för det. Sedan fick jag ett brev från Skatteverket om att jag undanhållit pengar och fick straffskatt. Jag har aldrig undanhållit detta, men det brydde de sig inte om. Hade det varit olagligt hade jag inte gjort det, säger en av dem.

”Vi gör rätt för oss”

Två av Västerbottningarna som SVT Nyheter har varit i kontakt med är fortfarande aktiva som företagare på Malta. De driver ett turismföretag tillsammans och har en anställd, men säger att de följer alla lagar och regler som finns och att det inte handlar om skatteplanering.

– Vi gör rätt för oss i Sverige. Vi kommer aldrig att skriva oss på Malta, vi har vårt liv här, säger dem till SVT Nyheter.

Reagerat på avslöjandena

De har däremot reagerat på avslöjandena om andra personers upplägg och säger att det ”urholkar skattebasen”.

– Det finns underliga konstruktioner. Men det bör vara politikernas sak att förändra, säger en av personerna.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt samtliga länsbor i Paradisläckan. Vissa har avböjt att kommentera eller inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet