Foto: TT.

Länsföretag misstänks för djurplågeri

Publicerad

Krummnade rygg, orolig blick och rivsår på båda sidor om svansen. Kossan var helt utmattad men transporterades ändå till slakt – nu åtalsanmäls ett företag misstänkt för djurplågeri.

Företaget är baserat i den norra länsdelen och en person misstänks ha brutit mot djurskyddslagstiftningen i samband med sin verksamhet. En ko transporterades till ett slakteri där den officiella veterinären upptäckte att kossan var ordentligt tilltygad och inte borde ha behövt genomgå resan.

”Svansen var helt slapp”

I anmälan beskrivs händelsen enligt följande:

”Kon skakade om bakkroppen och stod på tå med bakbenen. Kon gav intryck av att vara utmattad och vilja lägga sig ned med inte veta hur hon skulle bära sig åt. Kon hade vertikala rivsår på båda sidor om svansen och svansen var helt slapp. När kon efter 10 minuter lagt sig ned låg hon i en för ett nötkreatur onaturlig ställning. Veterinären anser att kon visade tecken på utmattning samt att nervsystemet var påverkat”

Misstänks för djurplågeri

Enligt veterinären skulle kon inte ha utsatts för den stora påfrestningen som medförde onödigt lidande. Länsstyrelsen delar den uppfattningen och därför åtalsanmäls leverantören misstänkt för djurplågeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer