Erik Grahn, handläggare hos Länsstyrelsen i Västerbotten tror på en ganska snabb lösning. Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Finns goda möjligheter att hitta en lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen hjälper glesbygdskommuner som saknar möjligheter att banka kontanter. I Västerbotten är det just nu fyra kommuner som står inför indragna serviceboxar efter årsskiftet; Åsele, Dorotea, Norsjö och Sorsele.
– Vi pratar just nu med kommunerna om hur vi ska lösa det, säger Erik Grahn, handläggare vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Om fyra veckor försvinner serviceboxarna som handlarna i Åsele och Dorotea kommun nyttjat för att banka kontanter, men en lösning kan vara närmare än väntat.

Nu pågår en dialog mellan kommunerna, post- och telestyrelsen, samt Länsstyrelsen om en lösning för framtiden, där handlarna i glesbygden kan ansöka om pengar för att säkra den behövda servicen. 

Dagskassahantering är en grundläggande betaltjänst som handlare, oavsett placering i länet ska kunna räkna med och länsstyrelsen tror på en snar lösning.

– Vi har relativt kort handläggning på den här typen av ärenden och det finns ett politiskt mål att bevara stöd till landets glesbygdskommuner, säger Erik Grahn för Länsstyrelsen i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer