Magdalena Andersson landshövding i Västerbotten säger nej till storregion Norrland. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till storregion

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till att bilda en storregion i Norrland. Enligt myndigheten är förslaget på en storregion ogenomtänkt och förhastat.

”Det saknas en genomtänkt idé om hur ansvarsfördelningen ska vara mellan kommunal, regional och statlig nivå”, så skriver länsstyrelsen i Västerbotten i sitt remisssvar till regeringskansliet, som de under onsdagen skickade till regeringskansliet.

– Dessutom är hela upplägget för forcerat och det går alldeles för snabbt fram, säger Jörgen Boman, som är kommunikationschef vid Länsstyrelsen i Västerbotten, i ett pressutskick.

”Umeå borde vara regionhuvudstad”

Myndigheten säger alltså klart nej till en storregion i Norrland. Dessutom tycker länsstyrelsen i sitt svar att Umeå, om en storregion ändå blir fallet, är det självklara alternativet till regionhuvudstad med flest invånare och den ort som har den högsta tillväxtkraften.

Länsstyrelsen menar också att det är fel att låta sjukvårdens behov vara styrande för hur staten ska organisera sig på regional nivå.

– Det finns ingen folklig förankring för regionaliseringen i norra Sverige och nyttan för medborgarna är otydlig, säger Jörgen Boman.

Inte utrett vad länsstyrelsen ska göra

Enligt landshövding i Västerbotten Magdalena Andersson har det inte heller retts ut vad länsstyrelsen ska göra i en storregion.

– Jag tycker att man borde göra det först, innan man ritar en karta, säger hon.

Det är inte så att länsstyrelsen är rädd för att bli av med all sin verksamhet om det blir en storregion?

– Inte på något sätt. I princip allt vi gör kommer att vara nödvändigt att fortsätta göra, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storregion

Mer i ämnet