Nu höjs kraven på beredskap. Alla ska klara sig själva – i en vecka. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT; Pontus Lundahl; Fredrik Sandberg / TT

Nu ska medborgarna rustas för kris – kraven höjs

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenskar ska kunna klara sig själva utan el och vatten, i en hel vecka. Länsstyrelserna jobbar nu för att stärka det civila försvaret och informera medborgarna om vad man ska göra i en kris.

Strax innan jul lämnade försvarsberedningen in sin rapport ”Motståndskraft. Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021-2025” till försvarsminister Peter Hultqvist.

”Klara en kris i tre månader”

Rapporten innebär att länsstyrelsen nu vill stärka befolkningsskyddet och jobba mer med det civila försvaret.

Ökad beredskap

– Eftersom vi har det säkerhetspolitiska läge vi har idag så säger man att vi ska göra vår planering på myndighetsnivå för att klara en säkerhetspolitisk kris i tre månader, säger Eva-Lena Fjällström beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten.

Höjer beredskapskraven

Tidigare har det sagts att medborgare ska kunna klara sig själva i tre dagar i händelse av en kris. Nu förlängs den tiden till en vecka.

– Jag tycker att det är viktigt att man kan klara sig själv. Samhället har förändrats och är sårbart och komplext med många beroenden. Det kan lätt bli en störning så att vi tvingas klara oss själva, säger säger Eva-Lena Fjällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökad beredskap

Mer i ämnet