Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se den så kallade ”Skradabjörnen” som Länsstyrelsen tror har matats – nu riskerar den att tappa respekten för människor Foto: Privat

Länsstyrelsens oro: ”Skardabjörnen” i Lycksele kan ha matats

Publicerad

Den björn som uppehållit sig i närheten av Örträsk, Lycksele kommun riskerar att bli ett framtida problem. Detta eftersom flera personer misstänks ha matat den.
– Då lär den sig att där det finns människor finns det mat, säger Michael Schneider på länsstyrelsen.

Sedan i mitten av maj tros den så kallade ”Skardabjörnen” ha uppehållit sig längs väg 353 i höjd med Skarda som ligger i närheten av Örträsk, Lycksele kommun. Björnen uppskattas väga omkring 50 kilo och rör sig i dikeskanten där den mest äter gräs.

Men nu verkar det som att människor börjat mata honom. Något som enligt länsstyrelsen kan skapa en hel del problem i framtiden.

– Man ska absolut inte mata den här björnen för då lär den sig att där det finns människor finns det mat, säger Michael Schneider på länsstyrelsen i Västerbotten som också uppmanar folk att inte kliva ur bilen eller prata med björnen.

– Då är risken att den vänjer sig vid människor.

”En björn som kan bli problematisk”

Björnen har tillbringat ovanligt lång tid på ett och samma ställe. I vanliga fall tenderar gräsätande björnar att dra sig från skogen under våren i jakt på föda men när växtligheten åter kommer igång brukar de ge sig in i skogen igen.

Men detta har inte varit fallet när det kommer till ”Skardabjörnen.”

Nu ska en insats inledas i samarbete med polisen för att leda björnen tillbaka till skogen igen.

– Det här är inte björnens fel men man börjar bli orolig över att den vänjer sig vid människor eftersom det sägs att folk matar björnarna. Då kan det här vara en björn som kan bli problematisk och det vill vi inte ha, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer