Robin Green är besviken över att det inte har hanterats på ett bättre sätt med trängseln på bussarna i samband med corona och skolstarten. Foto: SVT

Efter skolstarten – rapporter om trängsel på bussar

Publicerad

I samband med skolstarten och ökat pendlande har flera personer vänt sig till SVT med oro kring trängsel på Länstrafikens bussar och vad det innebär för säkerheten i corona-tider.

Länstrafikens vd Harriet Söder säger att man är medveten om att det kan bli trängre på vissa linjer.

– Vi samlar nu in information från de som trafikerar de olika sträckorna, säger hon.

Hon säger också att det är svårt att hantera hur stort avståndet är mellan passagerarna men Länstrafiken ska enligt henne inte ha fått några rapporter om överfulla bussar hittills.

– Vi väntar oss också studenter. Det är meningen att vi ska sätta in extrabussar där det behövs, men hittills har det inte varit fallet, säger hon.

Länstrafikens uppmaning: ”Åk inte om du är rädd om hälsan”

Det finns enligt Harriet Söder ekonomiska aspekter att ta hänsyn till och uppmaningen till den som är orolig för sin hälsa är:

– Åk inte kollektivt för det finns ingen möjlighet att garantera avstånden här.

Resenären: ”Folk satt i knäna på varandra”

Robin Green är en av resenärerna som brukar pendla mellan Vännäs och Umeå och enligt honom så var de första turerna vid skolstarten fullproppade.

– Det var så pass fullt att folk satt i knäna på varandra.

Han fortsätter:

– Jag är besviken över att det inte hanterats på ett bättre sätt, jag själv är inte orolig men det ser inte bra ut om man ska ha ett visst avstånd mellan varandra på kollektivtrafiken och det inte går.

Hör mer om trängseln i coronatider i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.