Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rekommendationen behöver bli tydligare” – hör Harriet Söder om otydligheten kring munskydd på bussen Foto: SVT

Länstrafiken i Västerbotten kritiskt mot FHM:s formulering om munskydd: ”Luddig”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten borde vara tydligare när det gäller rekommendationen kring munskydd. Detta menar Länstrafiken i Västerbottens vd Harriet Söder.

Just nu ska det bäras i kollektivtrafiken ”om det inte går att hålla avstånd”. 

– Jag tycker rekommendationen är för luddig, säger hon.

”Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd” – så lyder en av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Länstrafikens vd och Kommunals skyddsombud i Umeå anser att formuleringen skapar förvirring.

– Det är just formuleringen ”om du inte kan hålla avstånd” som blir otydlig. Om man vill få fler att använda munskydd borde man säga: Om du är vuxen och ska åka kollektivtrafik, använd munskydd. Nu blir det en bedömningsfråga.

FHM anser att formuleringen är tydlig

Men Folkhälsomyndighetens biträdande avdelningschef, Sara Byfors, håller inte med. I ett mejlsvar till SVT skriver hon:

”Uppmaningen att hålla avstånd är något som ingår i många råd och rekommendationer utan att det exakt anges vilket avstånd som bör hållas. Det har varit så under hela pandemin och därför rimligt att även i detta fallet använda den formuleringen. Är man osäker på vad som avses går det så klart bra att alltid använda munskydd när man åker med kollektivtrafiken”.

Få som bär munskydd

Ändå är det få resenärer i Västerbotten som just nu använder munskydd när de åker kollektivt, enligt Harriet Söder och flera busschaufförer i Umeå som SVT varit i kontakt med. Samma bild delas generellt av alla trafikföretag i Västerbotten just nu, uppger länstrafikens vd.

– Det är synd. Jag tror det hade varit bra om fler haft munskydd. Många gånger är det svårt att hålla avstånd, eftersom kollektivtrafik bygger på att man åker tillsammans, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet