Mariana Mattsson. Foto: SVT

Lapplandsodlare skriver bäst om trädgård

Uppdaterad
Publicerad

Mariana Mattsson i Norrbyberg norr om Lycksele visar nytänkande inom trädgårdskonsten.

Trädgårdsskribenten Mariana Mattsson i Norrbyberg har fått 2013 års Gröna pennpris. Det delades ut på trädgårdsmässan i Stockholm i helgen av Gröna Pennklubben. Det ges till någon som främjat trädgårdskulturen och bidragit med inspiration och nytänkande i trädgårdskonsten.

Grundade trädgårdssällskap

Mariana Mattsson var den som grundade Lappmarkens trädgårdssällskap 2001. Föreningen fick på kort tid 300 medlemmar och utsågs också till Årets trädgårdsförening. Hon är styrelseledamot i Riksförbundet Svensk Trädgård och skribent i förbundets tidning Hemträdgården där hon skriver humoristiska krönikor och personliga betraktelser ur norrländskt perspektiv.

Står bakom kulturträdgård

Mariana Mattson står också bakom och är konstnärlig ledare för Lapplands Kulturbotaniska Trädgård, där hon tillsammans med maken Reginald Scholz, är en drivande kraft bakom trädgårdsdagar, kurser och Garden Parties. På Kulturbotan odlas också många av de gamla kulturväxter som samlats in via POM, med inslag av samisk kultur.

Inom POM – Programmet för Odlad Mångfald- har hon varit en av inventerarna i Rosuppropet. Tillsammans med sin make driver hon ett företag son just nu gör en förstudie om trädgårdsnäringens utvecklingsmöjligheter i Södra Norrland, på uppdrag av Region Västerbotten och kommunerna i Dorotea, Storuman, Lycksele och Vilhelmina.

I sin egen trädgård i Norrbyberg fem mil norr om Lycksele, har hon temarabatter, köksträdgård, växthus och vingård.

Gröna pennklubben

Gröna Pennklubben är en rikstäckande sammanslutning för Sveriges aktiva trädgårdsjournalister med cirka 80 medlemmar. Sedan år 2000 delar klubben ut ett årligt pris – Gröna Pennpriset – till personer som främjat trädgårdskulturen och bidragit med inspiration och nytänkande i trädgårdskonsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.