Lärare vill se humanare flyktingpolitik – vädjar till politiker

Uppdaterad
Publicerad

Skolpersonal i Nordmaling uppmanar Västerbottens riksdagspolitiker att arbeta för en mänskligare behandling av ensamkommande och barn på flykt. Det sedan elever ifrågasätter om de ska ta kontakt med klasskamrater som riskerar utvisning.

I det öppna brevet uppmanar personalen politikerna att: ”Arbeta för en mänsklig behandling av de barn som har kommit till Sverige som ensamkommande och för de barn som befinner sig på flykt i Europa och övriga världen.”

Samuel Sondell, lärare på Artedieskolan i Nordmaling, är en av de 52 personer som skrivit under brevet. Enligt honom är det en fråga om värdegrund och hur man behandlar människor.

– Det handlar om människors lika värde. Gör man som samhälle allt för att det ska vara så? Just nu misslyckas man, och frågan är om man försöker att misslyckas, undrar Samuel Sondell.

Kritisk mot åldersbestämningen

Hans, och den övriga personalens, erfarenhet är att åldersbestämningen försvårar möjligheterna för unga ensamkommande att stanna.

– Det är ett system som försvårar medvetet, fortsätter han.

Skapar oro

En annan erfarenhet är att de övriga eleverna på skolan börjar ifrågasätta om de ska ta kontakt med de elever som riskerar att bli utvisade.

– Det skapar en oro, plötsligt står det en tom bänk när elever som får avslag försvinner, säger Sondell.

”Ta humanitärt ansvar”

Han tycker att politiker har lätt för att säga fina saker och hälsar att det är viktigt att de backar upp det med handlingar och tar ansvar och ser människorna:

– Ta humanitärt ansvar och agera, och det kvickt. Det är allvar.

Följer FN:s konvention

Riksdagspolitikern Isak From (S), säger att politikerna står upp för en asylpolitik, enligt FN:s konvention, där alla har rätt att prövas och bedömas om de har rätt att stanna. På torsdag ska det tas ett riksdagsbeslut om en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ungefär 9 000 ensamkommande ungdomar.

– Det är en myndighet som prövar varje individskäl, som politiker kan vi inte uttala oss i enskilda fall, säger Isak From.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.