Lärarfacken i Umeå är kritiska mot otydliga rekommendationer för skolorna under pandemin. Foto: SVT / TT

Lärarfacken kritiska mot ”otydliga” rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

I måndags beslutade Region Västerbotten att fortsätta de striktare rekommendationer som har varit i effekt sedan början av februari i länet.

Man beslutade också om att utöka de tillfällen då munskydd rekommenderas, men för skolmiljöer fanns det ett tillägg:

”I förskola, grund- och gymnasieskola gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i sådana situationer då vuxna inte kan hålla avstånd.”

Coronaviruset i Västerbotten

Och lärarfacken tycker att informationen om vad som gäller för deras medlemmar är otydlig.

– Det är nya direktiv och de är uttalade för Västerbotten men när det gäller skolan specifikt och för våra medlemmar är det inte tydligt vad som gäller, säger Anna Olskog, ordförande Lärarförbundet Umeå.

Hon fortsätter:

– Det är ett mycket ansträngt läge, lärarna tar ett enormt samhällsansvar i den här pandemin, när det blir så här otydliga direktiv blir det en väldig frustration och med det kommer en oro och det är inte alls bra.

Anna Olskog säger att det är anmärkningsvärt att det inte är tydligare riktlinjer från myndigheterna och regionen, något även Birgitta Larsson på Lärarnas Riksförbund håller med om.

Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör på Umeå kommun meddelar att hon inte vill föregå det kommungemensamma arbete som pågår kring hur restriktionerna ska tillämpas och därför ber att få återkomma med kommentar.

I intervjun ovan kan du se vad Birgitta Larsson tycker om situationen för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet