Se i videoklippet när lärarna försöker tolka stjärnhimlen med hjälp av ett stjärnhjul. Foto: SVT

Lärarprojekt över gränserna – letar kulturspår i norr

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och norska lärare lär sig mer om kulturspår i landskapet i norr. Tillsammans ska de skapa en bok som kan användas i skolundervisningen.

Norrland glöms många gånger bort i skolböckerna. Samarbetsprojektet som finansieras av EU är inne på sitt andra år och tidigare i veckan träffades lärargruppen i Vilhelmina.

– Många av dagens läroböcker är skrivna för syd- och mellansverige. Vi vill ge lärarna möjligheter att se att människor också har en historia här uppe säger Erik Sandén, projektledare vid Västerbottens museum.

Gränslöst samarbete

Sammanlagt deltar 37 lärare från Norge och Sverige. I Vilhelmina har man studerat den samiska sjärnhimlen och samevistet.

– Det är många intryck att ta med sig hem till mina elever, säger Hanna Nilsson lärare från Lycksele.

– Stjärnhimlen ska vi läsa om enligt läroplanen. Men det är mycket spännande att få se och lära  sig om hur samerna tolkar sin stjärnhimmel, säger läraren Hanna Nilsson som undervisar en andraklass.

Nu ska lärarna tillbaka och testa sina nyvunna kunskaper tillsammans med eleverna. Tanken är sedan att hela projektet ska sammanställas i en ny lärobok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.