Allt fler återbesök inom cancervården sker på nätet – se när Lari Salminen träffar sin läkare via videosamtal och berättar om det: ”Hoppas det kan utvecklas ännu mer.” Foto: SVT

Lari från Matfors gör sitt återbesök hos Cancercentrum på nätet

Publicerad

Coronapandemin har bidragit till att utveckla internetmöten mellan patient och läkare. Lari Salminen från Matfors slipper numera åka till Umeå för att göra återbesök på Cancercentrum.

För åtta år sedan drabbades Lari Salminen i Matfors av akut myeloisk leukemi och tvingades till ett stamcellsbyte. Åtta år senare är han frisk och har återbesök hos Cancercentrum i Umeå på nätet.

– Det har varit en otroligt tuff resa. Det tog tre år innan jag var tillbaka och kunde jobba. Jag tror jag var inlagd på sjukhus över ett år, säger han. 

Coronaviruset i Västerbotten

Lari Salminen var brandman när han blev sjuk 2012. På en vecka gick han från att känna sig krasslig till att vara dödssjuk cancerpatient med behov av nya stamceller.  I dag jobbar han på kontor, men är kvar inom räddningstjänsten. Han är glad att slippa resan till Umeå för återbesök.

Fånga upp hela måendet

Laris årliga återbesök med läkaren Maria Liljeholm  sker nu från mobilen hemifrån Matfors. För läkarkåren på Cancercentrum har coronavåren gjort man blivit alltmer säkra på internetmöten, och börjat förstå vad som går och inte går att göra över nätet.

– Det är viktigt att inte glömma bort att det finns saker som man inte ser. Man måste fånga upp hela måendet på ett strukturerat sätt, konstaterar Maria Liljeholm. 

Cancercentrum har 50 läkare som nu blir allt bättre på att möta patienter över nätet. Coronavåren har klarats av utan väntetider. 

– Tillgängligheten blir betydligt större. Vi jobbar i en region med stora avstånd och det är ibland ett hinder, säger verksamhetschefen Elisabeth O Karlsson. 

Om Cancercentrum

• 16 800 läkarbesök (cirka 2000 är nybesök dryga 13 000/år är återbesök som kan vara ett fysiskt besök eller ett besök via video eller telefon.)

• Ca 400 medarbetare 

• Över 50 läkare 

• 42 vårdplatser 

• Budget 440 mkr 

• 2100 vårdtillfällen 

• 15 750 vårddagar 

• Medelvårdtid ca 8 dagar 

• 38 000 sjukvårdande behandlingar 

• 180 -200 patienter/dag strålbehandlas 

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet