• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Larm om drunkning i Skellefteälven

Uppdaterad
Publicerad

En man kämpade för sitt liv då hans båt fastnade i en dammlucka i Bergsbydammen i Skellefteälven. Till slut orkade han inte hålla emot längre och båten försvann ner under luckan. Ögonvittnen såg händelseförloppet från land och hoppade i älven när de såg att mannen inte orkade simma längre.

Strax innan klockan nio på tisdagsmorgonen kom ett larm in angående drunkning i Skellefteälven i Norra Bergsbyn. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

När räddningstjänsten kom fram till platsen hade mannen redan plockats upp på land efter ett rådigt ingripande av civilpersoner.

– Två personer hade sett hur mannen satt fast i en dammlucka som var uppkörd en bit, men inte helt. De såg hur han höll fast i en vajer, men sedan orkade han inte längre och båten åkte under dammluckan, säger Peter Digebrink, insatsledare vid räddningstjänsten.

Hoppade i och räddade mannen

Enligt räddningstjänsten följde mannen, som är i 60-årsåldern, sedan med strömmen i älven och ungefär 50 meter längre ner från dammen hoppade ett av ögonvittnena i vattnet med en boj, då de såg att mannen inte orkade simma längre. Det andra ögonvittnet stod kvar på land och drog in de två personerna i vattnet med en lina.

– Det var verkligen två jätteduktiga personer och mannen i vattnet hade tur i oturen, säger Digebrink.

Räddningstjänsten drog i land båten och plockade upp de tillhörigheter som fallit ur båten vid olyckan. De stannade sedan kvar på platsen tills det var helt säkerställt att mannen hade varit ensam i båten och att ingen annan person befann sig i vattnet.

Skulle fiska

SVT:s reporter på plats har pratat med grannar i närheten av olycksplatsen som säger att de hört att mannen ska ha varit rejält nedkyld när han plockades upp ur vattnet.

Enligt grannarna ska mannen ha varit ute i älven för att fiska. Han var vid medvetande då han plockades upp ur vattnet, men har nu förts till sjukhuset med ambulans.

Enligt lasarettets patientskaderapport är mannen måttligt skadad, vilket exempelvis kan innebära hjärnskakning eller arm- och underbensfrakturer. Han är nu inlagd på vårdavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.