Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen tog kontakt med en av ungdomarnas föräldrar efter händelsen. Foto: privat

Ungdomar fick räddas från isflak i Skellefteåälven

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen vid lunchtid larmades räddningstjänsten om en drunkningsolycka i Skellefteåälven. Det visade sig vara ett gäng ungdomar som badade – och två av dem befann sig på ett isflak.

11:42 kom larmet om en misstänkt drunkning i Skellefteälven. Både räddningstjänst och polis beordrades till platsen. Det hela visade sig handla om två ungdomar som gett sig ut i älven på ett isflak.

Räddningtjänsten kunde snabbt konstatera att det inte var någon fara för ungdomarnas liv.

– Det var inte rådigt. Vi fick åka ut med båt och ta dem i land. Nu är de på säker mark, sade Peter Markstedt vid 12-tiden.

Polisen: ”Risken är att någon drunknar”

Efter händelsen tog polisen kontakt med en av ungdomarnas föräldrar. Enligt polisen är ett ärende med ungdomar på isflak i älven högprioriterat, eftersom det fort kan få ödesdigra konsekvenser. 

– Risken är ju att någon gör sig illa och i värsta fall drunknar. Förutom att det kan vara farligt så skapar det en oro bland allmänheten som larmar både polisen och räddningstjänst. Men det kan också ta resurser från annat viktigt arbete, säger Peder Jonsson, kommunikatör på polisen.

Polisen vill betona faran med att befinna sig på strömmande vattendrag.  

– Det kan gå så fort att man åker i vattnet som är kallt och fort kan man också hamna under isen och då kan det vara kört, säger Peder Jonsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer