Foto: RäddningstjänstenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Larm om gräsbrand – två hektar åkermark i lågor

Tre styrkor från räddningstjänsten larmades till Aspeå i Nordmalings kommun där två hektar åker brann.

Larmet kom in till SOS alarm strax innan klockan 13 på tisdagseftermiddagen och tio minuter senare befann sig styrkeledaren från Nordmalings räddningstjänst på plats. Denne uppgav att det var på en åker precis intill Aspeåvägen som det brann. Från början informerade man på SOS alarm om att det var 300 kvadratmeter åker som brann, men den siffran ökade snabbt.

– En del har brunnit av, men nu brinner omkring 700–800 kvadratmeter och branden är ännu inte under kontroll, sa Jörgen Forslund, räddningschef på plats omkring tjugo minuter efter att larmet inkommit.

Spridningsrisk när två hektar brann

Vid 14-tiden hade räddningstjänsten lyckats släcka branden, men då hade den först spridit sig rejält.

– Den spred sig ganska snabbt och det blev till slut omkring två hektar åkermark som brann, säger Forslund.

– Vi är klara på platsen nu och det är släckt, men det fanns en spridningsrisk då branden blåste mot några hus i närheten, men vi hann ta branden innan den spred sig.

Omkring åtta-nio man arbetade med att bekämpa elden som, enligt Jörgen Forslund, startade då en person eldade ris på platsen och elden spred sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer