Foto: SVT

Öppna lågor ur träfastighet i centrala Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har kämpat hela natten med att få kontroll över storbranden i Umeå. – Vi har förhindrat brandspridningen vidare på själva Kungsgatan, men för den sakens skull är det inte säkert ändå, säger Joakim Lavin, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå, omkring klockan fyra på morgonen.

Vid 18.40 på måndagen ringde en person in till SOS alarm och larmade om att det slog lågor ur en träfastighet i centrala Umeå. Det man först trodde var en brand som snabbt kunde släckas utvecklade sig till att stora delar av centrala Umeå fick spärras av strax innan klockan 23 då branden hade spridit sig.

– Det brinner nu för fullt i Vattenfalls lokaler, det är en fullt utvecklad brand, säger Joakim Lavin, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå, vid 00.50-tiden.

Storbranden i Umeå
Foto: SVT

Vid midnatt var bland annat Skolgatan, Storgatan, Kungsgatan och Östra kyrkogatan avspärrade. Samtidigt togs stora grävmaskiner till platsen och vid 00.30-tiden började man riva delar av kontorslokalen. Enligt polisen för att på så sätt bygga en brandgata och förhindra att branden sprider sig ytterligare.

– Vi har förhindrat brandspridningen vidare på själva Kungsgatan, men för den sakens skull är det inte säkert ändå, säger Joakim Lavin, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå, omkring klockan fyra på morgonen.

Foto: SVT

Branden började i en lägenhet i gårdshuset vid Druidgården på Storgatan. Branden spred sig till våning två, därefter till våning tre och sedan via ventilationen över till Vattenfalls kontorslokaler i fastigheten bredvid, där vinden blev helt övertänd. Hur branden startade är fortfarande okänd.

– Det här kommer att bli ett ärende för polisen, säger insatsledaren Joakim Lavin och fortsätter:

– Men vi kommer nog själva också att göra en utredning. Jag har redan nu hunnit titta på byggnadskonstruktionen och ritningarna och det finns en del luckor i byggnaden som branden startade i. Det är en väldigt komplicerad byggnad, säger han.

Foto: SVT

Stort samarbete för att släcka branden

Räddningstjänsten från fem olika stationer är på plats och samarbetar för att få branden under kontroll. Sammanlagt är det ett trettiotal personer som arbetar med att släcka branden. I nuläget har ingen evakuering av boende i närheten behövt göras, men räddningstjänsten utesluter inte att det inte kan bli aktuellt.

– Problemet med branden är att den sprider sig på höjden. Det var en komplicerad brand redan från början, som spred sig via ventilationen upp på vinden där det bildades rökgas som gjorde att elden tog fart, säger insatsledaren Joakim Lavin.

Nu arbetar räddningstjänsten med att förhindra att branden sprider sig ytterligare.

Museets tavlor i fara

Under kvällen har räddningstjänstens stora utmaning varit att få kontroll över branden som satt sig i väggarna. Vid 21.15-tiden hade räddningstjänsten kämpat i flera timmar med att få branden under kontroll, utan att lyckas.

– Vi fortsätter att jaga, jaga, jaga efter branden! Vi arbetar på två parallella sätt. Dels arbetar vi med att släcka branden, dels utför vi rättsvärdearbete. Det fanns rätt mycket gamla bilder och tavlor inne i byggnaden. Så här bärs tavlor och gamla instrument för fullt, sa Joakim Lavin då.

Människor hjälps åt att rädda det som räddas kan. Foto: SVT

Kontorslokaler evakuerades

Vid 20-tiden på kvällen gick brandlarmet för fullt i Vattenfalls fastighet, som sitter ihop med den brinnande byggnaden, men det var i det läget svårt att säga om branden spridit sig även till den fastigheten.

I Vattenfalls lokaler i Umeå arbetar flera hundra personer på en kundtjänst om är bemannad dygnet runt. Där fick man under kvällen evakuera personalen på grund av rökutvecklingen.

Foto: SVT

Det är oklart om personalen kommer att kunna arbeta från kontoret imorgon. Det uppger Peter Stedt, pressekreterare vid Vattenfall.

Hur tror du att branden kommer att påverka verksamheten?

– Det är lite för tidigt att säga hur det kommer att påverka verksamheten, eftersom att vi inte vet hur omfattande skadorna kommer att bli. Det viktiga för oss är att kunderna inte ska påverkas och det kommer de inte att göra då vi kan styra om verksamheten till driftcentralen i Trollhättan.

Ingen person har hittills kommit till skada i branden.

– Det är stora materiella skador, men det viktigaste är att ingen har kommit till skada, säger Joakim Lavin, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet