Lasse och Göran kör buss till Polen – tar med sig flyktingar hem

Publicerad

På måndagsförmiddagen påbörjade chaufförerna Lasse Johansson och Göran Svensson en hjälpresa ner till Polen. De kommer köra en buss full med förnödenheter ner till gränsen – på tillbakavägen fyller de bussen med kvinnor och barn som flytt kriget i Ukraina.

– Vi nappade direkt. Göran är pensionär och jag tog semester, säger Lasse Johansson från Nordmaling.

Idag packade man privatbilen full i Nordmaling och började resan mot Polen för att lämna förnödenheter till Ukraina. Första stopp är Sundsvall där lasten från Nordmaling skall lastas om till en stor buss och bilen lämnas.

– Gensvaret från folk har varit enormt. Man ville komma med mer prylar men vi rymmer inte mer i bilen. Det är jättetacksamt allt vi fått, berättar Göran Svensson från Hörnefors.

På onsdag hoppas man vara på plats i Polen. Till gränsen åker man inte då man fått information om att det är kaos minst 10 mil från gränsen. Istället lastar man av hjälpsändningen i Warszawa där man även kommer att erbjuda kvinnor och barn plats i bussen på väg tillbaka till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet