Foto: SVT

22-åringen: ”Jag mår bra”

Uppdaterad
Publicerad
I Boliden är vännerna till 22-åringen lättade över beskedet att vännen friats från alla misstankar om förberedelse till terrorbrott. På kvällen ringer mannen upp dem: – Jag mår bra, säger han.

22-åringen släpptes i dag på fri fot. En kompis på asylboendet i Boliden där han bott berättar för SVT Nyheter att mannen har ringt och berättat att han mår bra, men att han just nu inte kan berätta var han befinner sig.

I ett samtal med vännerna som Aftonbladet refererar säger mannen att han längtar efter att få träffa sina vänner på asylboendet igen.

– Jag är glad att få kontakt med familjen och mina vänner. Jag mår bra, allt är perfekt, säger han.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har mannen sagt att han ska åka till Boliden inom de två närmaste dagarna.

”Jag var säker på hans oskuld”

När SVT Nyheter besökte asylboendet runt Röda torget i Boliden tidigare under dagen var det många som gjorde tummen upp inför beskedet att mannen nu släppts fri – friad från alla misstankar.

– Jag var hundra procent, nej en miljon procent, säker på att han  är oskyldig, säger 22-åringens närmaste vän i Boliden, landsmannen Shakar Al-Saadi, till SVT Nyheter.

Även Shakar togs in för förhör hos polisen i torsdags.

– Det var inga problem. Jag sa vad jag visste, och fick sedan gå.

Respekt för polisen

Samtidigt har Shakar och grannen Mohammed Radwan Alchille förståelse för polisens ingripande.

– Jag har respekt för polisens jobb. Hit till Boliden kommer folk från Syrien, Irak och andra länder. Det är inte lätt att veta vem som är en bra eller dålig människa säger Mohammed.

”Kanske ordnar en fest”

Mohammed och Shakar tror att polisens intresse för 22-åringen kan bero på en felaktig anmälan. Nu ser de fram emot att han kommer hem till Boliden.

– Vi kanske ordnar en fest, vi också. Jag pratade nyss med hans mamma och pappa. De har gråtit i flera dagar, men nu är de jätteglada. De talade om att de skulle slakta ett lamm och fira att sonen är en fri man, fri från misstankar.

Säkerhetspolisen fortsätter dock med sin utredning, eftersom det fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet