Fjällräddningens insatsledare Johan af Ekenstam uppmanar turister att hålla sig till lederna. Foto: SVT

Lavin i Hemavan – fjällräddaren: ”Följ lederna eller använd en guide”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen larmades SOS om att en lavin har gått vid Mortsbäcken i Hemavanområdet. En stor sökinsats drogs igång då man fått rapporter om att det synts skidspår i närheten. Räddningsinsatsen avslutades senare på eftermiddagen.

– Inget tyder på att någon har dragits med och därför avslutar vi insatsen, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisen.

Larmet kom runt 12.40 på torsdagen. Fjällräddningen, ambulans och räddningstjänsten kallades till platsen och man försökte även få en helikopter dit.

– Området där lavinen gått ligger olägligt till, ungefär en halvmil upp på fjället, säger SVT:s utsände Magnus Rasmark som då var på väg till platsen.

Vädret i området just nu är soligt, men rätt kyligt med en del vind. En stor sökinsats inleddes i lavinområdet. Senare på eftermiddagen avblåstes sökandet utan att man hitta någon drabbad.

– Lavinområdet har sökts igenom, bland annat med hundar. Inget tyder på att någon har dragits med och därför avslutar vi insatsen, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisen.

Inga lavinprognoser tillgängliga

Just nu finns inga lavinprognoser av Naturvårdsverket för det aktuella området eftersom skidsäsongen räknas som slut.

På sin hemsida för lavinprognoser skriver man att ”det nödvändigtvis inte är slut på lavinsäsongen eller att lavinfaran är borta. Våren är en tid då lavinfaran kan skifta snabbt under dagen och varierar stort mellan hög och låg terräng”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.