Hör hur laxfällorna kan hjälpa sikfisket. Foto: SVT

Laxfällor ska effektivisera sikfiskandet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid SLU:s kustlaboratorium i Lysekil på västkusten jobbar nu ihop med västerbottniska yrkesfiskare för att hitta en metod att använda laxfällor för att fiska sik i Bottenviken. Och målet är att få använda de effektiva laxfällorna redan tidigt på våren.

Det är 27 grader varmt i luften och havet i Ostnäs utanför Sävar norr om Umeå är spegelblankt när vi ger oss iväg ut mot laxfällan närmare mot Holmön. 

Yrkesfiskaren Patrik Blomberg jobbar tillsammans med forskarna vid SLU:s kustlaboratorium. De har tillverkat en selekteringsränna som gör att siken ramlar i båten och laxen åker ut i havet igen då laxfällan vittjas. Det gör att hanteringen av laxen som ska tillbaks till havet blir skonsammare och det gör också att laxfällan skulle kunna få användas redan tidigt på våren.

Sälen förstör sikfångsten

Idag får laxfällan endast användas specifikt vid laxfiske under cirka tio till tolv dagar i juni. 

– Vi börjar vårt sikfiske på våren med nät men de stora mängderna säl gör att över hälften av fångsten blir förstörd. Om vi fick använda laxfällorna när vi fiskar sik skulle det bli effektivare och vi slapp också inkomstbortfallet som det innebär när sälen tar alltihop, säger Patrik Blomberg.

”Vi har lyckats få en skonsam hantering” 

Maria Hedgärde som är marinbiolog och som jobbar vid SLU:s kustlaboratorium är nöjd med försöken som pågått i två år nu. 

– Det har fungerat bra och vi har lyckats få en skonsam hantering av laxen som är en biprodukt vid sikfisket och målet är att få till en förändring så att yrkesfiskarna kan få börja använda sina laxfällor redan tidigt på våren då de ska fiska sik, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.