Susanne Haugen universitetslektor i nordiska språk vid Umeå universitet reder ut var orden bob och snowracer kommer ifrån. Foto: TT/Pressbild

Språkexperten slår fast: ”Bob är det äldre uttrycket”

Publicerad
Heter det bob eller snowracer? Susanne Haugen som är universitetslektor i nordiska språk reder ut historien kring orden.
– Jag är övertygad om att det är en generationsfråga vad man säger, säger Susanne Haugen.

Den populära kälken har flera namn varav de två vanligaste är bob och Snowracer. Uttrycket bob finns belagt i svenskan från år 1908 och kom till från engelskans bobsleigh – bob är bildat från verbet ”to bob” som betyder att röra sig ryckigt, och sleigh från släde. 

– Jag är född på 60-talet och skulle aldrig säga snowracer. Sedan kan det även vara regionala skillnader, säger Susanne Haugen, universitetslektor i nordiska språk vid Umeå universitet.

”Bob tror jag är dialektalt”

År 1965 blev Snowracer ett varumärke. Man tror att ordet kom till från snowboard och racer för att det går fort.

– När vi pratar om vår snowracer så säger vi Stiga Snowracer, säger Josefine Brögger, presstalesperson på Stiga Sports, och fortsätter:

– Ordet ”bob” tror jag är dialektalt eller ett förr i tiden-begrepp. Vår produkt har hetat Stiga Snowracer från början och Snowracer är ett varumärke och är Stigas uppfinning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer