Till vänster: Filmaren Leon Berthas. Till höger: Polis ingriper vid protester i mitten av april mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Foto: Privat

Leon, 19, greps av finsk polis

Publicerad

Leon Berthas greps av finsk polis på måndagsmorgonen, när han filmade material till en dokumentär om bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Han satt frihetsberövad under förmiddagen, men släpptes senare.

Leon Berthas läser en medieutbildning vid Kalix folkhögskola, och har bland annat gjort sin praktik på SVT i Umeå. Han arbetar för närvarande på en dokumentär om det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

– Jag var där för att filma till en dokumentär, så jag filmade polisen som sa att jag inte fick vara på platsen. Han sa att han skulle arrestera mig om jag inte gick därifrån om två minuter, men de gav inget svar när jag frågade varför, säger Leon Berthas.

Han fortsatte att filma, eftersom det såvitt han vet är en allmän plats.

– Jag tror att polisen kände sig hotad av kameran, hade jag varit där utan kamera hade jag aldrig blivit gripen, menar Leon Berthas.

Fick böter

Han greps och fördes till en cell på polisstationen, där han fick sitta mellan fyra och fem timmar. Han släpptes under eftermiddagen, med en bot på 60 euro.

Enligt Svenska Yle, greps Leon Berthas enligt den juridiska benämningen ”tredska mot polis”. I praktiken betyder det att han inte lydde polisens uppmaning.

Har kvar materialet

Det filmade materialet har Leon kvar, och han funderar på hur han ska använda det.

Han vet inte heller om han ska hålla sig kvar i Finland, eller återvända hem. Blir han gripen igen tror han att han riskerar ett värre straff.

– Jag vill vara kvar och filma, men vet inte om jag kan. Det är en månad kvar till dess att det slutgiltiga politiska beslutet tas, och under den tiden vill jag vara kvar och dokumentera, men vi får se hur det blir, säger Leon Berthas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer