Det var vid Gondolliften i Hemavan som en anställd på något vis fått en liftkorg på sig. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Liftolyckan i Hemavan anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern skadades allvarligt när han fick en liftkorg över sig. Olyckan inträffade i Hemavan och nu har skidanläggningen anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Det var vid klockan 10 i fredags som en man i 60-årsåldern fick en liftkorg över sig. Mannen arbetar till vardags som liftskötare anställd av Hemaval alpint och beskrivs av sin arbetsgivare som en rutinerad medarbetare som är utbildad för liftdrift.

Mannen skadade sig allvarligt och fördes med helikopter till Umeå universitetssjukhus där han lades in på intensivvårdsavdelningen.

”Inte inom normala arbetsområdet”

Skidanläggningen har nu anmält händelsen till Arbetsmiljöverket och där framgår att mannen befunnit sig på bergstationen vid olyckstillfället.

”Medarbetaren vistades vid olyckstillfället på plats som inte är inom det normala arbetsområdet varvid personen träffades av liftstol”, skriver Hemavan alpints vd Thomas Ringbrant i anmälan.

Mannen omhändertogs av skidpatrull som sedan transporterade den skadade till liftens dalstation där ambulans tog vid. I anmälan skriver man att mannen befaras ha drabbats av en ryggskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.