Efter att Storumans kommunhus byggdes i miniatyr blev skaparen Arne överöst med uppskattning. Därför byggde han även Stensele kyrka. Foto: Arne Backlund

Lilla kommunhuset i Storuman har fått sällskap

Uppdaterad
Publicerad

På badsjön i Storuman flyter kommunhuset i miniatyr. Och i veckan fick det sällskap av ytterligare en skapelse – Stensele kyrka.

– Nästan alla jag träffat på har uppskattat det och frågat om jag inte kan göra något mer, så då gjorde jag kyrkan, säger Arne Backlund som är skaparen till verken.

Från första början var tanken att göra en vanlig röd stuga som fåglarna kunde använda sig av på kvällskvisten. Men planerna ändrades snabbt.

– Jag tänkte att det är lika bra jag gör något alla känner igen. Och det blev väldigt omtyckt, säger Arne.

Stensele kyrka, som i miniatyr är cirka 110 centimeter lång, tog hela vintern att färdigställa. I veckan sjösattes den och bara några timmar senare var kommentarsfälten på sociala medier fulla av uppskattning.

– Det är otroligt roligt att någon blir glad av det. Det är ju mycket folk och turister som går förbi där.

Arne hade också planer på att bygga in en klocka som kunde ringa varje dag klockan 12, men hittade ingen lämplig som passade.

– Däremot har jag satt dit solcellslampor så när det blir mörkt sen kommer det att lysa fint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.