Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har lagt alla mina pengar på det här stället” – hör Lina Ärlebrant om planerna på vindkraftverk vid hennes bostad. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Lina Ärlebrant i Storuman flyttar om det byggs vindkraftverk: ”Blir ett industriområde här”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Ärlebrant i Långsjöby utanför Storuman fick en chock när hon hörde om planerna på en vindkraftverk på berget ovanför hennes hus. Nu kämpar hon för sin och sina barns framtid i Långsjöby.

– Det handlar inte om att rädda miljön, företagen vill bara tjäna pengar, säger hon om kraven på en snabb utbyggnad av vindkraftsproduktionen.

På berget ovanför Lina Ärlebrants hus utanför Storuman planerar företaget Svevind en park med 167 vindkraftverk uppemot 300 meter höga. Flera markägare har sagt ja till projektet efter en överenskommelse med företaget. Men många boende i byn är kritiska.

– Det är mycket sorg och jag förstår inte hur man tänker, säger Lina Ärlebrant som säger att hon och andra flyttar om projektet blir verklighet.

Den regeringsutredning som ska föreslå ersättning till de som bor nära vindkraftsetableringar ger hon inte mycket för.

– Det handlar inte om pengar överhuvudtaget. Det blir ju ett industriområde här.

Företaget om kritiken

Det är företaget Svevind som driver projektet om en vindkraftverk på Vallträskhobben i Långsjöby. De jobbar nu med att sammanställa den information de samlat in, och beräknar att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) blir klar andra kvartalet i år.

– Det finns alltid olika tyckanden, det har jag all respekt för. Men vi vill se vilka möjligheter som finns här, säger Fredrik Bäcklund, operetaiv chef på Svevind.

Se Lina Ärlebrant berätta om konsekvenserna av en vindkraftpark på berget ovanför hennes hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.