Foto: SVT

Linda riskerade livet när Smulan gick genom isen

Uppdaterad
Publicerad

Med risk för sitt eget liv räddade Linda Marklund från Vindeln sin jakthund från en säker drunkningsdöd nu i helgen. Tack vare sina jaktkompisar kunde hon åla ut på isen till vaken där både älgen och hunden simmade runt. Och det blev en dramatisk räddningsaktion.

– Jag hade bara ett i tanken, det var att hunden inte får drunkna mitt framför mina ögon, säger Linda Marklund medan hon torkar en liten tår ur ögonvrån.

Höll på att sluta i tragedi

Linda jagar med sitt jaktlag i Kulfors någon mil från Vindeln. Den tioåriga jämthundstiken Smulan fick tag på älg och skällde gångstånd fram mot Vindelälven. Där brast isen och Smulan hamnade tillsammans med älgen i vaken.

– Jag tänkte ”Oh, herregud hur ska detta gå?”

Linda ringde räddningstjänsten och väntade, men det tog för lång tid och hon kände att det hela kunde sluta i en tragedi.

– Smulans skällande avtog, det blev tystare och hon bara gnällde och då förstod jag att det var kris. Jag bara skrek rakt ut till mina jaktkompisar att Smulan höll på drunkna i det iskalla vattnet.

Läs även: Hans hund drunknade – nu berättar han om händelsen

Riskerade sitt eget liv

Älgen sköts, men sjönk och gick förlorad. Med ett spännband kring bröstet ålade Linda ut till vaken. Jaktkompisarna höll i spännbanden liggandes på isen, men ingen var förankrad i land.

– Jag kom fram till vaken och hon trampade vatten framför mig och jag försökte ingjuta mod i henne och sa åt henne på skarpen att kämpa. Sen fick jag tag i halsbandet och nackskinnet. Jag tog i allt vad jag kunde och nöp åt ett grepp som inte kunde släppa. Sen skrek jag åt jaktkompisarna att dra allt vad de kunde tills Smulan kom upp ur vaken, berättar Linda Marklund.

Hon är medveten om att det var med fara för sitt eget och sina jaktkompisars liv som de räddade Smulan. Ändå tvekade de aldrig.

– Vi kom i land och glädjen var helt obeskrivlig och vi kramade alla om varandra och konstaterade att det var ett rätt beslut att agera innan räddningstjänsten kom, annars hade Smulan drunknat, säger Linda.

”Det är ett speciellt band mellan oss”

Smulan är en av de bästa jakthundarna som Linda har fött upp. Hon är tio år och otaliga älgar har skjutits för henne.

Linda sitter på huk vid älvskanten med sin älskade jämttik och tittar ut mot den öppna vaken. Hon kramar om Smulan och stryker henne över öronen.

– Det är ett speciellt band mellan oss. Och efter det här blev det ännu starkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet