Linnéa har levt med sin diabetes i 17 år och låter den inte begränsa henne. Foto: Privat/TT

Diabetikern Linnéa: ”Många tror att jag inte kan äta socker”

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Forssell från Skellefteå har levt med sin diabetes i 17 år. Hon vill slå hål på fördomar som finns om sjukdomen.

– Jag låter inte sjukdomen begränsa mig utan lever ett vanligt studentliv, säger hon.

Linnéa Forssell fick diagnosen typ 1 diabetes när hon var sju år. Och hon möts av många fördomar när det gäller sjukdomen.

– Många tror att jag inte kan äta socker men jag kan äta vad jag vill bara jag doserar rätt med insulin. När jag gick i skolan sa min hemkunskapslärare att jag skulle ta lite mindre socker i kladdkakan. Jag blev arg och tog då extra socker istället, säger Linnéa Forssell.

”Lever ett vanligt liv”

Sedan Linnéa fick diagnosen diabetes har hon märkt en stor förrändring i teknikutvecklingen. Idag har hon en insulinpump som är liten och smidig samt räknar ut den dos insulin hon behöver.

– Jag låter inte sjukdomen begränsa mig utan lever ett vanligt studentliv, jag har även rest och tränat som vanligt, säger Linnéa.

Finns det något tips till de som upplever att sjukdomen hämmar dem?

– Självklart kan man känna sig förbannad att det är en sjukdom som man bär med sig hela livet. Men det finns bra hjälpmedel idag – så ta kontroll över sjukdomen och lev som vanligt, säger Linnéa Forssell.

Mycket okunskap

Linnéa tycker också att det finns mycket okunskap kring sjukdomen. Många kan enligt henne inte skilja på diabetes typ 1 och typ 2. Idag är världsdiabetesdagen och under kvällen hålls en TV-gala där man samlar in pengar till forskning om diabetes och passar på att informera om sjukdomen.

– Det är jättebra att det väckts en diskussion och debatt, säger Forssell.

Lär dig skilja på diabetes 1 och 2

Diabetes typ 1

Bukspottkörteln slutar att tillverka insulin och det den här typen ärftlig. Kan behandlas med t.ex. insulinpump, insulinpennor eller blodsockermätare på armen.

Diabetes typ 2

Cirka 85-90 % av de med diabetes har typ 2. Uppkommer oftast av osunt leverne och kallas för vuxendiabetes. Kan behandlas genom att ställa om kosten, motionera och ibland komplettera med små mängder insulin.

Källa: Vårdguiden 1177 och Diabetesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.