Foto: SVT / TT

Kampen om Linus horn fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Först fick jägaren tamälgens horn – nu får Älgens hus behålla kronan. Då tänker jägaren överklaga igen.

Beslutet kom i Hovrätten i fredags.  Tingsrättens dom ändras och älgen Linus horn ska tillbaka till Älgens hus i Bjurholm där han växt upp.

– Det är väl bra att det blev den här utgången. Nu får man väl glömma förlusten av Linus och får åtminstone tillbaka det lilla minnet av älgen, säger Älgfarmaren  Christer Johansson.

Det var i höstas under brunsten som den 2,5 år gamla älgtjuren Linus på älgfarmen kände doften av en brunstig älgko alldeles utanför stängslet. Han bröt sig ut och sprang iväg upp i skogen. Cirka fem kilometer från älgfarmen blev älgen skjuten.

Tänker överklaga

Men älgjägaren Stig Emilsson som fällde Linus ger inte upp kampen om kronan med de nio taggarna. Trots att han nu dömts att betala rättegångskostnader på 2 500 kronor.

– Den här frågan driver Svenska Jägareförbundet som gått i taket. Det kommer att överklagas helt klart, säger han.

Enligt älgfarmaren Christer Johansson befinner sig älghornen idag antagligen hos polisen. Han hoppas kunna hämta kronan när tiden för överklagande går ut den 28 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.