Hon cyklar landet runt för ALS-forskningen

Publicerad

Lisa Krigas farbror dog i ALS. Nu vill hon sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till forskningen genom att cykla genom landet.

Lisa Krigas farbror dog i maj efter att han förra året diagnostiserats med den obotliga nervsjukdomen ALS. Forskare beskriver sjukdomen bland de värsta diagnoserna man drabbas av – så Lisa bestämde sig för att bidra till ALS-forskningen. Den 28:e maj började hon en cykelinsamling som har lett henne från Göteborg över till Stockholm och nu till Umeå där hennes resa slutar. På den sista sträckan fick hon sällskap av ett team med ALS-forskare från Umeå. Och för Lisa började ALS-engagemanget med en personlig upplevelse.

– Det började med att min farbror fick ALS i januari 2015. Det gick otroligt fort och man kände sig ganska hjälplös, säger Lisa Kriga.

”Stor nytta”

Nu vill Lisa sprida kunskap om ALS samt att samla in pengar till forskning. Ett personligt engagemang som är otroligt viktig.

– Hennes initiativ är till stor nytta både för patienter men även för oss som bedriver forskning, säger Peter Andersen, som är ALS-läkare och överläkare på neurologiska avdelningen på Umeå universitetet och NUS.

Läs mer om insamlingen här.

ALS

Visa

ALS (Amyotrofisk lakteralskleros) är en neurodegenerativ nervsjukdom som leder till en gradvis förtvining av musklerna. Patienten förlorar slutligen andningsförmågan och hjärtat orkar inte längre pumpa. I Sverige insjuknar drygt 200 personer per år, varav två av tre patienter är män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer