Familjen i Barsele livesänder äggkläckning: ”Lite slow-TV”

Uppdaterad
Publicerad

Planen var att allmänheten skulle få träffa nykläckta kycklingar i påsk – men den rådande coronasituationen satte stopp för det. Istället livesänder familjen Rönnholm/Kristoffersson äggkläckningen i sociala medier.

– Det är lite slow-TV. Det händer inte jättemycket hela tiden, konstaterar dem.

Familjen bor i Barsele utanför Storuman, där de har en gård med bland annat höns. och vaktlar. När den tänkta påskplanen gick i stöpet fick de en ny idé – att via sociala medier sända live från kläckningen.

Sändningen startade på skärtorsdagen, och ska pågå några dagar.

– Folk tycker det är roligt att se. Alla vet inte hur det går till, förklarar Fredrik Rönnholm.

– I de här tiderna har vi inte heller möjlighet att träffa alla våra släktingar, så det är kul för dem att kunna följa äggkläckningen.

Erika Kristoffersson, Kyra Kristoffersson Fredrik Rönnholm och Theo Kristoffersson har många djur på gården – bland annat höns och vaktlar. Foto: Privat

Några kläckta – fler på gång

På långfredagen har några kycklingar fått se dagens ljus, och ytterligare ett tiotal ägg, både från höns och vaktlar, ligger i äggkläckningsmaskinen och väntar på kläckning.

– Några har pickat hål i ägget, vilket de gör innan de kläcks. Alla ägg är inte befruktade och en del överlever inte. Man får lysa med ficklampa på dem för att se så att de utvecklas som de ska, förklarar Erika Krisfoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.