Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns många risker” – hör läkaren Camilla Stenfelt om privata spermadonationer. Foto: TT, Kallestad, Gorm/SVT

Män erbjuder spermier privat till barnlösa på sociala medier – fertilitetskliniken Livio varnar

Uppdaterad
Publicerad

Flera män erbjuder sin sperma privat i forum på sociala medier som riktar sig till ofrivilligt barnlösa.

Vissa uppger att de är godkänd donator hos fertilitetskliniken Livio – trots att det inte stämmer.

Nu larmar Livio då det kan få stora konsekvenser.

– Man blir inte donator i juridisk mening, man blir förälder, säger Camilla Stenfelt, läkare och donationsansvarig på Livio.

Under den senaste veckan har flera personer kontaktat Livio, som har kliniker i bland annat Umeå, Falun, Stockholm, Göteborg och Malmö, och flaggat om det som pågår på sociala medier.

Olika män erbjuder sig att donera sin sperma privat till personer som önskar att bli föräldrar. Vissa uppger att man är godkänd donator hos Livio.

Kliniken har kollat upp flertal av namnen. Vissa är godkända donatorer hos Livio, vissa har ansökt om att bli det men nekats och några namn känner kliniken inte alls igen.

– En av männen hade nekats bli donator hos oss på grund av att han var bärare av en allvarlig sjukdom, som riskerar att föras vidare till barnet. En annan hade nekats på grund av nedsatt spermiekvalitet, säger Camilla Stenfelt.

”Blir föräldrar – inte donatorer”

I Sverige är det enbart tillåtet att donera till sex olika familjer.

Vad finns det för risker med det här?

– Jättemånga! Dels hälsorisker, att männen påstår att de är friska, men den som tar emot sperman har ingen aning. Dessutom blir de inte donatorer i juridisk mening, de blir föräldrar. Det är väldigt komplicerat, säger Camilla Stenfelt.

Kan krävas på underhåll

Spermadonatorn skulle därmed kunna kräva vårdnad om barnet när det föds. Mamman kan också kräva donatorn på underhåll ekonomiskt.

Men är det inte bra att privatpersoner vill hjälpa ofrivilligt barnlösa?

– Ja absolut, men då ska man vända sig till en godkänd klinik istället. Det kan vara vissa som bara vill sprida sina gener, säger Camilla Stenfelt, läkare och donationsansvarig på fertilitetskliniken och fortsätter:

– Vi vill varnar för att ta emot sperma av dessa personer som erbjuder det på nätet. Det är olagligt att göra så och det kan få stora konsekvenser.

Vet du mer om detta? Tipsa vår reporter på lina.bergstrom@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.