Stort byggtryck i Ammarnäs – men brist på tomter

Publicerad

I Ammarnäs diskuteras det livligt om framtiden för den lilla fjällbyn. Allt fler söker sig dit för fisket, skoterkörningen och skidåkningen. Det här har gjort att priserna på hus har skjutit i höjden och nu står kommunen inför att fastställa en ny översiktsplan som innehåller stora satsningar.

– Trycket på att få bygga här är jättestort men tyvärr har vi inga tomter. Så det är första prioritet just nu, vi behöver mera tomtmark, säger Ulf Johansson som är ordförande för Destination Ammarnäs.

Och nu jobbar Sorsele kommun med att ta fram en fördjupad översiktsplan för hela Ammarnäs och i veckan hölls ett välbesökt samrådsmöte där byborna fick komma med synpunkter.

– Ska byn leva så måste den också växa och vi måste få en ökad turism hit, säger Monika Tunesten som är kassörska på affären i byn.

Och hon får medhåll av byborna som är och handlar.

– Det är självklart att Ammarnäs ska utvecklas och då måste vi ha en bra samordning mellan samebyn, nybyggare, turister och näringsidkarna, säger Ove Forsvall som har flyttat tillbaks till sin hemby.

”Vi vill fortsätta finnas”

– För det vi har här i Ammarnäs är och som kanske är ovärderligt för nutidens människor är just lugnet och det vill vi behålla men vi vill också fortsätta att finnas och förhoppningsvis går det att jämka ihop de två delarna, säger Inger Lindholm som är inflyttad sedan 15 år tillbaka.

Per-Mikael Jonsson i Rans sameby säger att man inte är emot en utveckling i byn men att just utbyggnaden av Näsberget är ett problem. Han hoppas på att hänsyn ska tas till Rans sameby.

Lilian Holoway som är en av två kommunpolitiker i byn menar att det måste gå kombinera så att alla verksamheter ryms.

– Vi måste kunna samsas om utrymmet om vi ska kunna klara en framtid här tillsammans. För nog kan vi ju gräva ner oss i dikena och vara sura men då kommer vi ingenstans, säger Lilian Holloway (M).

Men hon tycker också att det måste vara en lagom tillväxt på sikt.

– Annars blir det som i Hemavan och Gud bevare oss för det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer