Ett stort område runt två fastigheter i en by i Bjurholms kommun spärrades av. Foto: Tommy Forsgren, SVT

51-åring höggs ihjäl – man döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man som suttit häktad misstänkt för mordet i Agnäs döms nu till livstids fängelse. Umeå tingsrätt gick därmed på åklagarens linje.

Under torsdagsförmiddagen kom domen från Umeå tingsrätt som dömer mannen till livstids fängelse. Han ska även betala skadestånd till offrets anhöriga då han även döms för grovt olaga hot då han i samband med mordet hotat den avlidnes mamma.

44-åringen medgav under rättegången att han knivhuggit den avlidne 51-åringen men påstod att han gjort det i nödvärn. Men tingsrätten bedömer att det inte finns förmildrande omständigheter nog att rubricera gärningen som dråp, och dömer därför 44-åringen för mord.

– Rätten har i sin bedömning av om gärningsmannen ska dömas till livstids fängelse eller till ett tidsbestämt straff beaktat att det varit fråga om ett mycket kraftigt och brutalt våld som haft karaktären av en avrättning. Mannen måste ha upplevt svår smärta och känt stark dödsångest, säger rättens ordförande, rådmannen Caroline Isaksson.

Hon fortsätter:

– Rätten bedömer också att gärningen har varit särskilt hänsynslös då gärningen har påbörjats inne i bostaden utan insyn utifrån och fortsatt i huset sedan mannen försökt fly. Mannen har fått ta emot i vart fall det avslutande hugget i liggande ställning. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan därför inte komma ifråga.

Åklagare Anders Norberg säger att han inte hunnit gå igenom domen än men att han är nöjd att rätten gick på åklagarsidans linje med livstids fängelse.

Lutar åt att överklaga

44-åringens försvarsadvokat Robert Svedjetorp berättar att tingsrättens dom fanns med som ett tänkbart utfall, men att man från försvarets sida inte håller med om alla delar i tingsrättens bedömning.

– Det handlar bland annat om hur man bedömt det initiala våldet mot min huvudman. På vilket sätt det ska spela in i bedömningen av straffvärdet, säger han.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi kommer nu gå igenom domen i sin helhet, men det lutar åt det, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer