Maya Gustafsson från Holmsund hörde ljudet från festivalen Brännbollsyran i Umeå på mils avstånd. Foto: Agnes Lindberg/Privat

Ljudet från Brännbollsyran hördes på mils avstånd: ”Världens dån”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens festival Brännbollsyran i Umeå märktes inte bara i centrala stan, ljudet från festivalen tog sig ända till Holmsund – 1,5 mil bort.

– Vi såg film och hörde en jättehög bas, först trodde vi att det var grannarna som hade fest, säger Maya Gustafsson från Holmsund.

När Maya Gustafsson tittade på film vid 23-tiden på lördagskvällen tillsammans med pojkvännen hörde de knappt ljudet från filmen, som överröstades av basen från festivalen Brännbollsyran i centrala Umeå.

– Det dånade något enormt, vi blev så chockade att ljudet hade nått så långt. Det skakade till och med lite i rutorna, säger Maya Gustafsson.

Vad tänkte du när basen hördes ända till er?

– Jag tänkte först att det var jobbigt, bor vi här borta ska vi inte behöva höra det, men samtidigt är det klart att de ska få ha sitt kul. Sedan kanske ljudet färdades via vattnet eller något. Annars var musiken så hög att folk borde blivit döva.

Gynnar Umeås näringsliv

Enligt arrangören David Arkhult har grannbrev lämnats ut där man ber om överseende för ljudnivån under dessa dagar. Han påpekar också att Brännbollsyran även gynnar dem som inte går på festivalen.

– Det här händer bara en gång per år så vi ber om överseende i förväg. Brännsbollsyran gynnar dessutom Umeås näringsliv, säger han.

Ljudet har testats innan och enligt Arkhult håller de sig under restriktionerna.

Professor beräkningsteknik: ”Ljud kan färdas väldigt långt”

Maya Gustafsson har tidigare bott på Öbacka och Carlshem i Umeå men har aldrig blivit störd av ljudvolymen från den årliga festivalen. Därför kom det som en chock att ljudet hade tagit sig ända till deras hem i Holmsund cirka 1,5 mil från stan. Martin Berggren, professor i beräkningsteknik vid Umeå universitet, menar att väderförhållanden kan ligga bakom fenomenet.

– Hur ljudet färdas beror jättemycket på vilket väder det är, ljudvågorna bryts i atmosfären. Hördes det ända till Holmsund så kan det vara vindar, moln och temperaturer som avgör. Ljud kan färdas väldigt långt, säger professor Martin Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.