Ljusmanifestation för asylsökande

Publicerad

I Umeå hölls under söndagseftermiddagen en ljusmanifestation mot den så kallade begränsningslagen för asylsökande. Arrangörer var nätverket ”Vi står inte ut” och ”Individuell människohjälp”.

Den 24 november 2015 började Sverige retroaktivt tillämpa lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.Sommaren 2019 röstade riksdagen igenom en förlängning.

– Det är slöseri med mänskliga resurser och med pengar, säger Anna-Carin Dahlberg som deltog i manifestationen

Lagens intention var att minska antalet asylsökande till Sverige men flera organisationer är idag kritiska och menar att lagen fått svåra konsekvenser för yngre asylsökanden.

– Unga människor och människor med stor kraft har kommit hit och vi håller på och förstör dom år efter år istället för att stötta dom så att dom kan komma in och stötta vårt samhälle, säger Anna-Carin

Manifestationen genomfördes på 60 olika orter runt om i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.