Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör initiativtagaren och läraren Malin Nielsen om de kommande besparingarna i klippet ovan. Foto: SVT

Ljusmanifestation mot skolbesparingarna: ”Känns inte respektfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals Umeåbor samlades under söndagen på Renmarkstorget i centrala Umeå för att genom en ljusmanifestation protestera mot politikernas kommande besparingar inom för- och grundskolan.
– Man tar inte barnens välmående i beaktande och man lyssnar inte tillräckligt mycket på vad vi säger, säger initiativtagaren och läraren Malin Nielsen.

Ljuslågorna fladdrade för fullt i decembermörkret där man under söndagen hade slutit upp tillsammans för att visa sitt missnöje mot kommunens kommande besparingsbeslut. Runt 18,5 miljoner kronor måste sparas in, och förskolor och fritidshem väntas bli hårdast drabbade.

Malin Nielsen menar att det här kommer leda till minskad personalstyrka och samtidigt större barngrupper.

– Det vi redan ser är att arbetsmiljön blir lidande både för vuxna och för barn. Konsekvensen nu blir framför allt att man drar ned på personalen i grundskolan. Det blir mindre vuxna för barnen att ty sig till, och det är inte en bra utveckling.

Men kommunen har ju sparkrav på sig. Var ska man då spara in pengar?

– Det är ju en svår situation, men det jag tänker är att se över hur man prioriterar i stort. Vilka budgetposter finns och hur kan man bolla med dem? Men också att partikollegorna hör av sig till de som jobbar högre upp i regeringen och ber dem om pengar, för det kan ju komma därifrån också.

Se mer från ljusmanifestationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer