Bussarna står stilla på Vasaplan i Umeå Foto: Elvis EhrlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Halka stoppade bussarna i Umeå

Publicerad

All lokal busstrafik ställdes in på torsdagseftermiddagen på grund av halkan. Vid fem kunde bussarna köra igen – men det kommer att vara flera förseningar.

– Det är så halt på vägarna att de inte kan köra bussarna på ett säkert sätt, säger Harriet Söder, vd på länstrafiken i Västerbotten.

Det var företaget Transdev, som har hand om busstrafiken, som tog beslutet att ställa in trafiken. Det var oklart när trafiken kunde komma igång igen. Men vid fem meddelade länstrafiken att bussarna kunde köra igen. Dock kommer det vara förseningar.

– Man får räkna med störningar hela eftermiddagen och kvällen, säger Harriet Söder.

”Sandat hela dagen”

Umeå kommun arbetar med att sanda vägarna men vädret beskrivs som besvärligt.

– Vi har fullt upp och har sandat hela dagen. Det är regnet som gjort att det blivit halkigt. Detta i kombination med biltrafiken som packar blötsnö gör att det blir väldigt halt, säger Per Hilmersson, gatudriftchef på Umeå kommun.

Även bussarna på regionaltrafiken påverkas. Flera linjer har ställts in och försenats. Här kan du kolla vilka linjer som berörs.

Enligt väderprognosen ska det bli kallare under kvällen och då ska regnet övergå till snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer