Lokaltrafiken i Umeå ställdes in

Publicerad

Busstrafiken i Umeå ställdes helt in på grund av det dåliga väglaget vid 16.40 på fredagen. Strax innan klockan 18 började man trafikera vissa linjer igen. Men man räknar med att fler störningar kan förekomma under kvällen.

Ett ymnigt snöfall har har dragit in över Umeå under fredagen och trafiken har blivit hårt utsatt. Väglaget blev så pass dåligt att lokalbussarna i Umeå blev helt stillastående.

– Lokaltrafiken som finns i Umeå tätort är inställd. Bussarna har fått order om att stanna och invänta att det blir snöröjt och plogat längs vägarna, säger Harriet Söder, vd på lokaltrafiken i Västerbotten.

Alla linjer förutom flygbussen, linje 80, stängdes tills vidare.

Linjerna rullar igen

Flera bussar i Umeå körde fast i snömodden och man bedömde vid 16.40 att det var alldeles för knepigt väglag för att framföra bussarna. En dryg timme senare började trafiken så sakteliga rulla igen och strax innan 18 kunde vissa linjer åter trafikeras.

”Vi beräknar att det kommer att ta cirka 1 timme och 30 minuter innan all trafik är igång som vanligt. Linje 2, 5 och 7 som trafikeras av korta bussar kommer att sättas i trafik först”, skriver lokaltrafiken i Umeå på sin sajt.

Man flaggar dessutom för att förseningar kan komma att inträffa under hela fredagskvällen.

Är det ovanligt att ni tvingas ställa in lokaltrafiken på grund av väder?

– Under de senaste åren har vi vid några tillfällen fått ställa trafik i Umeå. Men då har det oftast varit på grund av blixthalka, inte på grund av snön så det är lite ovanligare, säger Harriet Söder.

Bussarna kör fast till följd av det dåliga väglaget och nu har lokaltrafiken i Umeå ställts in i väntan på snöröjning. Foto: Björn Leyonberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer