Foto: Josefine Holgersson

Fjällräddare varnar för lömska isar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Stora områden som vid den här tiden förra året hade bra förhållanden, är i år rent livsfarliga. Nu går fjällräddare ut och varnar och vädjar till extra försiktighet inför det stundande sportlovet.

Joel Hermansson är fjällräddare och arbetar för räddningstjänsten i området kring Saxnäs och Kultsjödalen.

– Töföre varvat med att det frusit till i omgångar gör att isen på vissa områden är lömsk. Områden just nedanför Stornäs är inte farbara. I Saxnäs finns det passager som funkar men man måste hela tiden göra nya bedömningar.

Hans maning till de som åker till Kultsjödalen för att åka skoter är att helt hålla sig till lederna och inte chansa alls.

– Vi gör ständigt nya bedömningar, just nu är isarna över Kultsjöns övre delar skapliga, men det kan tyvärr ändra sig snabbt, säger Joel Hermansson, för räddningstjänsten och fjällräddarna i Saxnäs.

Fyra personer gick genom isen

Under lördagen så gick ett sällskap på skoter, två barn och två vuxna, genom isen vid norska gränsen i Kiruna kommun. Men just i Norrbotten råder för närvarande inga generella varningar för isläget.

– Nej, men man ska alltid vara vaksam när man är ute på isen, säger Frida Klarin, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

Vakar kan uppstå trots kyla

Ett av problemen med de förrädiska isarna är att det inte alltid är enkelt att se vart riskerna finns.

– Bara för att det varit kallt ett tag finns det fortfarande vakar i isen av naturliga anledningar. Det kan vara strömmar, vindhål eller liknande. Så även om det varit kallt ett tag finns fortfarande möjligheten att ofrivilligt ta ett bad, säger Simon Miderfjäll, sjöräddare.

Hör hur man kan kolla så att isarna är säkra i klippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer