Luspengymnasiet i Storuman kommer erbjuda lön till de som går som lärling på barn- och fritidsprogrammet. Foto: arkiv

Lön för lärlingar ska ge fler förskollärare

Publicerad

Med start i höst kommer Luspengymnasiet i Storuman att erbjuda lön till de som går som lärling på barn- och fritidsprogrammet. Målet är att få fler elever att målmedvetet satsa på en framtid som förskollärare inom kommunen.

Luspengymnasiet kommer från och med hösten 2020 att erbjuda två lärlingsplatser där eleverna får 70 procent av lägstalönen från och med årskurs två.

Tanken är att locka elever som på allvar är intresserade av yrket.

– För oss är det sätt att få fler målmedvetna sökande, för att man ser en karriär inom detta. Landar det i förlängningen i en anställning i Storuman eller vidareutbildning så är det betydande för kompetensförsörjningen, säger Luspengymnasiets rektor Mikael Rombe.

Konceptet innebär att eleven blandar lärlingstid på förskola ett antal dagar i veckan med vanlig utbildning. Satsningen finansieras bland annat via statsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.