Det är oklart om kommunen hinner fixa felet till majlönen. Foto: TT/SVT.

Lönekaos i Umeå – över tusen drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen anställda har fått felaktiga löner, semestersaldo och flextider. Det efter att Umeå kommun skaffat ett nytt lönesystem – som felat under inkörningsperioden.

Umeå kommun har infört ett nytt löne- och personalsystem som så småningom ska användas för alla de cirka 11.000 anställda inom Umeå kommun. Under maj har systemet sjösatts och när lönerna skulle gås igenom i fredags uppdagades stora felaktigheter.

– Vi har inte alla korrekta uppgifter som vi behöver för alla medarbetare. Vissa uppgifter har inte kommit med till det nya systemet, scheman har inte blivit rätt inlagda till exempel, säger Carina Andersson, enhetschef för lön och pension.

Löner, semestersaldo, anställningstider och flextider har blivit felaktiga för över tusen medarbetare. Vissa har fått någon hundralapp fel i lönen, andra har fått en helt och hållet felaktig lön.

Oklart om majlönen hinner betalas ut

En anställd fick besked om att 1200 semesterdagar tagits ut. Nu har anställda inom den ansvariga enheten jobbat på högvarv för att få ordning på problemen innan löneutbetalningen i maj.

– Det har varit en kamp mot klockan. Vi jobbar jättehårt för att se till att ingen ska bli utan lön (i maj, reds. anm.), det är nummer ett.

När majlönen är utbetald kommer nästa utmaning: att få ordning på systemet innan semestertider.

– Vi prioriterar lönen och att man vet vilket semestersaldo man har, säger Carina Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.